zondag 21 november 2010

Activatie ONFF-122 Bronbosje, Cuesta Elversele

Situering bronbosje te Elversele:
'Cuesta, bronbosjes en Sombeekse meersen’ is de benaming gekozen voor het reservaatproject dat vzw Durme sinds 1992 uitbouwt langsheen het Cuestafront van het Waasland te Waasmunster. In 1993 kon de vereniging er het unieke Dommelbronbos aankopen: een van de zeldzaamste en ecologisch waardevolste snippers natuur in de regio.
Op de Biologische Waarderingskaart van België worden de percelen van het Dommelbronbos als zeer waardevol aangeduid. Paarbladig en verspreidbladig goudveil, muskuskruid, gele dovenetel, bittere veldkers en slanke sleutelbloem komen er veelvuldig voor. Vergelijkbare bronbossen zijn zelfs op Vlaamse schaal uiterst zeldzaam geworden. Samen met het Vlaszakbos – eveneens beheerd door vzw Durme – behoort het Dommelbos tot de best ontwikkelde bronbossen in het Waasland. Beide bossen behoren tot het type elzen-essenbronbos op lemig-zandige bodem met oppervlakkige veenontwikkeling. Soortgelijke gemeenschappen komen pas voor in het Schelde-Leie-interfluvium en in de Vlaamse Ardennen en bevinden zich dus op een minimale afstand van ongeveer 30 km!
Het Vlaszakbos en Dommelbos liggen dus in brongebied en op de 5 meter hoogtelijn in Wareslage-Sombeke. Het gaat hier om permanent vochtige plaatsen waar zich een dikke venige bodem ontwikkelde met een specifieke en zeer kwetsbare begroeiing van voorjaarsbloeiers. De struik- en boomlaag bestaat uit zwarte els met ook kraakwilg, es en canadapopulier.
In het Dommelbos werden in  de winter 1995-1996 alle canadapopulieren verwijderd, omdat hun bladval te stikstofrijk is en verruiging door grote brandnetel en bramen in de hand werkt. Na de kap werden 90 elzen en 50 essen aangeplant. In 1999 werd overgegaan tot ontbramen behalve op plekken waar de toegang tot de uiterst kwetsbare percelen erdoor vergemakkelijkt werd. (Tekst VZW De Durme)

Operation:
20 november 2010. Het was een zonnige zaterdag die ons uitnodigen deze activiteit op te zetten. Echter de buitentemperatuur in de schaduw slecht een 5 tal graden. Opstelplaats was een braak stuk grond naast het kerkhof. Onze antennes werden bevestigd aan de omheining van het weiland. Wij waren nog niet opgeteld of wij hadden de boerin van de grondeigenaar reeds met de permanente vraag wat wij daar gingen doen. Na een een woordje uitleg aan deze vriendelijke boerin verschafte duidelijkheid.
Wij starten op 40 meter SSB, waar wij genoodzaakt waren reeds na enkele QSO op nummers te werken.Na 40 meter werd 20 meter onmiddellijk met CW aangesneden. Gevolg een nooit vertoonde pill-up. Na enkele QSo reeds split moeten werken. En dan nog, het was ontzettend moeilijk om station waarvan vele meer dan S9 plus binnen donderden een trechter vormden van enkel KHZ breed.Zelfs het wegdraaien van de QSO frekwentie leverde geen soelaas.Na één QSO draaien in CW was het onmogelijk om de paddle nog te bedienen. De vingers waren bijna bevroren. Dan maar naar 20 meter SSB. Gezien de gestarte contest was het zoeken naar een geschikte frekwentie.
Na een tijdje en enkel spots ging het plots weer vlot waar het noodzakelijk was om met nummers te werken. Daarna volgde 17 meter en om te eindigen nogmaals 40 meter SSB.In totaal 340 QSO. Gebruikte call ON44WLD/p

Enkele foto's van onze opstelplaats en Bronbosje op de achtergrond;

Geen opmerkingen:

Een reactie posten